Pastrami

Ha van ikonikus étel New Yorkban, akkor a pastrami egyértelműen az. Bár ma már legtöbbször egy szendviccsel azonosítják, valójában a pastrami magát a szendvicsbe kerülő húst jelenti. A 19. század második felében besszarábiai és román zsidó bevándorlóknak köszönhető, hogy a pastrami eljutott Amerikába. Neve is a román pastrama szóból ered, melynek jelentése: tárolni, tartósítani, és ami az amerikaiak által akkor már használt salami hangzásához hasonlóan lett pastramaból pastrami.

1872 körül érkeztek a román zsidó bevándorlók New Yorkba speciális receptjükkel, de ők akkor még libamellhez használták a pastrami eljárást, mert hazájukban az volt olcsóbb, New Yorkba érkezve azonban rájöttek, hogy ott olcsóbb a marhahús, így a speciális eljárást onnantól kezdve már nem liba, hanem marhahús elkészítéséhez használták.

A legenda szerint a legelső pastrami szendvicset a litván bevándorló, Sussman Volk, New York-i kóser hentes készítette 1887-ben, aki – állítólag – a receptjét egy román barátjától kapta, hálája jeléül, hogy Volk őrizte a csomagjait, míg ő hazautazott Romániába. A hentes először a recept alapján készített pácolt húst, majd később rozskenyérben, mustárral, ecetes uborkával együtt szendvicsként árulta azt. Eleinte kis hentesüzletében.

NEW YORK - BUDAPEST - UTÁN SZEGEDEN A MÓRESBAN

Pastrami képek